Фізкультхвилинка. Вправа для зняття зорової втоми


Очі один з п’яти органів чуття у людей. Через очі людина отримує найбільшу кількість інформації з навколишнього світу. За деякими даними цей показник сягає до 80%.

Питання збереження та відновлення зору залишається дуже актуальним. Сьогодні, у час коли навколо нас є безліч засобів, які негативно впливають на зір, важливо не забувати щодня робити необхідні кроки для збереження свого здоров’я.

Важливо змалку навчити дітей правильно читати і писати, а також контролювати їх взаємодію з комп'ютерами, планшетами та телевізорами.

Краще зайнятись профілактикою та навчитись берегти зір з дитинства, ніж потім все життя лікувати наслідки.

Читання

Почнемо з вироблення звички правильно читати. Не буду вдаватись у подробиці того, яку роботу виконують очі при читанні, а зупинимось лише на рекомендаціях, щоб зменшити навантаження на очі.

Дотримуйтесь таких правил при читанні:

1. Гарне освітлення.

Оскільки ми все більше часу проводимо в закритих приміщеннях, то питання хорошого освітлення залишається дуже важливим, адже нестача світла призводить до додаткового напруження очних м’язів. Тому не забувайте читаючи в приміщенні використовувати настільну лампу.

2. Правильна поза.

Про це всі пам’ятають з дитинства, але не всі дотримуються цього правила. Не читайте лежачи. Читайте сидячи або стоячи. Книга не просто лежить на столі, а лежить на підставці (згадайте парти в школі, або спеціальні підставки для підручників). Відстань від очей до книги повинна бути 30-35 см., тобто приблизно на відстані зігнутої у лікті руки.

3. Регулярна перерва.

Тут нам стане у пригоді приклад школи, коли після 45-хвилинного уроку йде перерва, щоб зробити вправи для зняття втоми очей.Саме так і будемо робити – 45 хвилин читаємо, після цього 5 – 15 хвилин виділяємо на гімнастику для очей.

Робота за комп'ютером.

З розвитком технологій людина все більше часу проводить сидячи за комп’ютером. Якщо не взяти собі за правило контролювати цей процес, то наслідки не забаряться.

Візьмемо за основу рекомендації для школярів по роботі з комп’ютером та виділимо найважливіше:

1. Правильна поза:

  • Правильно підібрана висота стільця, щоб коліна були на горизонтальній лінії на рівні стегон, а гомілки – під прямим кутом до ступнів ніг;
  • Не треба сідати на краєчок стільця, щоби вага тіла розподілилась на сідниці й стегна;
  • Ступні повинні стояти на підлозі на ширині стегон ( і а не бовтатися в повітрі). Небажано сидіти, схрестивши ноги. Ніколи не треба сидіти, надовго закинувши ногу за ногу, тому що це призво­дить до викривлення хребта;
  • Спину слід намагатися тримати прямо;
  • Плечі краще опустити й злегка відводити назад, не напружуватися;
  • Голову потрібно тримати прямо й рівно, не витягувати шию вперед;
  • Сидіти краще так, щоб не доводилося тягтися вперед до клавіатури. Живіт повинен майже торкатися краю стола.

2. Розміщення приладів та матеріалів

Монітор на столі потрібно встановити на відстані витягнутої руки. Центр екрана має перебувати на рівні очей, аби не доводилося нахиляти голову, напружуючи шию. Якщо неможливо підняти екран, потрібно змінити кут його нахилу, підклавши під монітор підставку;
Робочі матеріали краще класти прямо перед собою.

3. Регулярна перерва.

Відповідно до вимог техніки безпеки при роботі за комп’ютером, через кожні 15 хвилин дитині потрібно вставати й робити розминку. Для дорослих цей час може бути більшим, але бажано, використовувати такий же темп, як і при читанні, тобто після 45-хвилинної роботи робимо перерву не менше 15 хвилин. Сумарний час перебування за комп’ютером має відповідати вікові й стану здоров’я – згідно з рекомендаціями лікарів: педіатра та окуліста.

Тепер давайте вирішимо, як же з максимальною користю для очей використати перерви у роботі та читанні.

Якщо у Вас немає проблем з зором, то протягом таких перерв достатньо буде зробити кілька вправ на розслаблення очних м’язів.
  • Потріть долоні одну до одної наскільки можна сильніше і швидше, щоб вони стали максимально теплими.
  • Прикладіть долоні до очей так, щоб пальці рук перетиналися на лобі. При цьому перевірте, щоб не було видно світла.
  • Закрийте очі і подумайте про щось хороше. Перебуваєте в такому положенні як можна більше (не менше 10-15 секунд, можете і 2 години сидіти).
  • Відкрийте очі. Можете швидко поморгати. Ви відчуєте, що ваші очі розслабилися.
  • Рух очей по вертикалі вгору – вниз
  • Рух очей по горизонталі вліво – вправо.
  • Рух очей по діагоналі лівий нижній кут – правий верхній кут.
  • Рух очей по діагоналі лівий верхній кут – правий нижній кут.
  • Обертання очей за годинниковою стрілкою (уявіть перед собою великі годинники і переміщайтеся очима у слід за стрілкою).
  • Обертання очей проти годинникової стрілки.
  • Піднесіть палець до носа і подивіться на нього протягом декількох секунд, потім переведіть погляд на об’єкт за вікном.
  • Уявіть перед собою «змійку» (/\/\/\) і переміщайтеся по ній очима, як зліва направо, так і справа наліво.
  • Швидко моргайте очима протягом декількох (3-5) секунд. Як варіант можна виконувати цю вправу по разу між попередніми.
  • Стисніть очі з усіх сил. Розслабте. Допомагає при сухості в очах.
Якщо ж Вас є проблеми з зором, то познайомтесь ближче з методиками Вільяма Бейтса та Мірзакаріма Норбекова. Це комплексні системи безмедикаментозного покращення зору. Для їх впровадження потрібна певна внутрішня підготовка та виконання рекомендацій авторів.

Оберіть методику, яка Вам більше подобається, не забувайте про регулярні вправи і результати не забаряться.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Азбука Морзе Українською

Python: Урок 4. Логічні вирази

Python: Урок 3. Типи даних в програмуванні. Визначення змінної