Архітектура комп’ютера



Кожен користувач ПК прекрасно знає, що комп'ютер складається з монітора, клавіатури, мишки, колонок і системного блоку. Але ясна річ, що це тільки верхівка айсберга. Це, так би мовити, всього лише одна сторона медалі. Якщо заглянути всередину системного блоку та інших складових комп'ютера, то ми знайдемо ще величезна кількість деталей, завдяки яким він, власне кажучи, і працює.

Самим основним, звичайно ж, є системний блок. 
Из чего состоит компьютер?
З чого складається комп'ютер?
Загалом-то, він і є безпосередньо комп'ютером, який виконує сотні тисяч операцій. Якщо ми замінимо монітор, клавіатуру або мишу, то нам стане просто зручніше переглядати фільми, слухати музику, набирати тексти і інше, але параметри ПК залишаться все тими ж. Все те, що відображається на моніторі і звучить у колонках, залежить від того, що знаходиться всередині. Внутрішніми деталями системного блоку визначаються можливості системи в цілому. 

Системний блок комп'ютера складається з: відеокарти, жорсткого диска, модулів ОЗП, кулерів, процесора, материнської плати і багатьох інших частин. Розглянемо важливі деталі і їх функції більш докладно. 

Материнська плата - це основа всього системного блоку. 
З чого складається комп'ютер?
Из чего состоит компьютер?
Це плата, до якої приєднані всі інші деталі механізму: відеокарта, процесор, жорсткий диск та інше. З-за цього і назва у неї відповідне. Вона забезпечує життєдіяльність інших деталей. Основною функцією материнської плати є зв'язок решти частин, таким чином, щоб вони працювали як одне ціле. Якщо відкрити кришку з системного блоку, то Ви відразу ж помітите. 

Центральний процесор - це, так зване, серце комп'ютера. 
З чого складається комп'ютер?
Из чего состоит компьютер?
Саме процесор виконує всі ті команди, які задає користувач ПК. Швидкість і можливості комп'ютера залежать від того, наскільки потужний процесор. Процесор розташований на материнській платі в спеціальному роз'ємі, який так і називається «роз'єм центрального процесора» або «сокет». 

Кулер. Ця деталь знаходиться одразу над процесором. 
З чого складається комп'ютер?
Из чего состоит компьютер?
Кулер являє собою невеликий радіатор з вентилятором, який розсіює тепло і, таким чином, охолоджує процесор. Це дуже важлива деталь, оскільки якщо процесор перегріється, комп'ютер буде вимикатися. А це приведе до поломки ПК. 

Вінчестер або жорсткий диск - це пристрій, на якому зберігається вся інформація Вашого ПК. 
З чого складається комп'ютер?
Из чего состоит компьютер?
Само собою зрозуміло, що чим більше об'єм жорсткого диска, тим більше інформації здатний вміщати в себе комп'ютер. Місцерозташування вінчестера в сучасних комп'ютерах трохи відрізняється від більш старих. Зараз вони приєднані за допомогою інтерфейсу. Як правило, жорсткі диски теж часто перегріваються, а тому, для більш довгого терміну служби комп'ютера, встановіть ще один невеликий кулер біля вінчестера, якого буде цілком достатньо, щоб уникнути ремонтів. 

Відеокарта - частина комп'ютера, яка відповідає за швидкість обробки відеоінформації.
З чого складається комп'ютер?
Из чего состоит компьютер?
У сучасних комп'ютерах до материнської плати відеокарта встановлюється через роз'єм PCI-Express. Існують також материнські плати, у яких є кілька роз'ємів PCI-Express, це природно дозволяє поліпшити картинку, і робить графічну підсистему в цілому більш потужною. Але в основному, звичайною відеокарти вистачає для середньостатистичного користувача. Потужні відеокарти необхідні тим, хто безпосередньо працює з графікою або просто любителям пограти в іграшки з більш чіткою картинкою, що б відчути всю атмосферу гри. Також в кожному комп'ютері є звукова і мережева карти. Їх назви говорять самі за їхні функції ПК.

Модулі ОЗП - це оперативна пам'ять іншими словами. 
Из чего состоит компьютер?
В оперативній пам'яті тимчасово зберігаються дані, які необхідні процесору, щоб виконати операцію. По закінченню таких процесів, наприклад, після закриття тієї або іншої операції, дані з оперативної пам'яті, тут же видаляються. Швидкість оперативної пам'яті, точніше доступу до неї, набагато вище швидкості доступу до вінчестера. Це допомагає отримувати фактично моментальний доступ до потрібної інформації. Існують різні моделі ОЗУ, і тому роз'єми на материнській платі теж існують різні. 

Це, звичайно ж, не всі деталі, з яких складається комп'ютер. Для того щоб розширити можливості Вашого ПК, встановлюються також різні ТВ-тюнери, модеми та інше. Це залежить вже від бажань користувача.
Дякуємо за статтю - З чого складається комп'ютер

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Азбука Морзе Українською

Python: Урок 4. Логічні вирази

Python: Урок 3. Типи даних в програмуванні. Визначення змінної