Масові відкриті онлайн-курси як вимога часу

 

Технології майбутнього

3-тє тисячоліття почалося з інформаційної революції. Всесвітня мережа інтернет пов'язала людей з найвіддаленіших регіонів планети. Та чи наважиться хтось спрогнозувати, що буде з людством через 1000 чи навіть 100 років? Напевно, що ні!

Але українці можуть зазирнути у недалеке майбутнє своєї країни, якщо звернуть увагу на тенценції, які зараз спостерігаються у розвинутих країнах світу. Особливо помітних успіхів з впровадження сучасних технологій за прогнозами економічних експертів досягне Китай.

Китайська промислова група Cambridge Industries Group (СIG) планує в цьому році замінити роботами дві з трьох тисяч робітників на фабриках в Шанхаї. У березні влада країни прийняла черговий п'ятирічний план, який передбачає виділення мільярдів юанів на оновлення виробництва.

Сьогодні чверть світової продукції виробляється в Китаї, але він уже перестав бути джерелом дешевої робочої сили. За останні сім років зарплата в Шанхаї подвоїлася, і тепер промисловці конкурують з високотехнологічними виробництвами в Німеччині, Японії і США. Країна планує впоратися з цією проблемою за допомогою автоматизації виробництва.

Роботизовані безлюдні фабрики називають «темними», так як освітлення цехів потребує тільки живий персонал. За словами Ньє Джуан, відповідального за якість на одному із заводів CIG в Китаї, роботи дійсно допомагають заощадити, але їх складно підтримувати. Вони, як і люди-робітники зараз, повинні бути багатозадачними.

Тож у недалекому майбутньому людству доведеться конкурувати зі штучним інтелектом. Що ж допоможе йому в цьому нелегкому суперництві за робочі місця? Напевно, що нові інструменти, які надає всесвітня павутина. Потрібен якісний стрибок в освіті, щоб засвоєння знань ставало швидким і менш енергозатратним процесом.

Масові відкриті онлайн-курси

Масові відкриті онлайн-курси (МВОК) називають найбільшою революцією в освіті з часів появи друкованої книги. Сотні провідних університетів світу створюють власні платформи для проходження дистанційних курсів, а найпопулярніші МВОКи збирають аудиторію понад 1000000 слухачів!

Масові онлайн-курси в якості надзвичайно ефективного інструмента поширення знань використовують такі найбільш авторитетні міжнародні організація як Міжнародний валютний фонд і Amnesty International, а також провідні світові компанії серед яких Google та Microsoft.

Courséra — технологічна компанія, що працює в галузі освіти; заснована професорами інформатики Стенфордського університету у квітні 2012 року. «Найкращий стартап 2012 року» за версією сайту TechCrunch. Переможець Webby Award 2014 року в галузі освіти (отримано і приз журі, і приз глядацьких симпатій). Ця платформа пропонує своїм користувачам сотні безкоштовних онлайн-курсів з різних дисциплін, у разі успішного закінчення яких користувач отримує сертифікат про проходження курсу.

Coursera співпрацює з університетами з різних країн світу для викладання курсів цих навчальних закладів онлайн. Наразі пропонуються курси в наступних галузях: інженерія, гуманітарні науки, медицина, біологія, суспільні науки, математика, бізнес, інформатика та інші. Кількість студентів на сайті перевищила 10 мільйонів осіб. Не відстають від лідера й конкуренти, яких з'явилося багато за останні роки.

Серед українських платформ варто виокремити Prometheus — український громадський проект масових відкритих онлайн-курсів. Головною метою проекту є безкоштовне надання онлайн-доступу до курсів університетського рівня всім бажаючим, а також надання можливості публікувати та розповсюджувати такі курси провідним викладачам, університетам та компаніям.

Крім того, Prometheus надає доступ до онлайн-курсів підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). 15 жовтня 2014 року було відкрито реєстрацію на перші чотири онлайн-курси проекту, що були підготовлені викладачами трьох відомих українських університетів: КНУ імені Тараса Шевченка, КПІ та Києво-Могилянської академії.

За перші 6 місяців з моменту старту проекту на веб-сайті вже було зареєстровано більше 70 тисяч користувачів, для яких було доступно 20 курсів. Зараз їх число невпинно зростає.

Тож, замість кількох годин, які сучасна людина щоденно проводить в соцмережах, варто б їй вже сьогодні спробувати пройти один з онлайн-курсів. Тим більше, що це можна робити з будь-якого сучасного гаджету, скрізь де є доступ до Інтернету. Адже технологічна революція річ невблаганна і роботи не будуть чекати поки ми зарепостимо чергового котика у Facebook.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Азбука Морзе Українською

Python: Урок 4. Логічні вирази

Python: Урок 3. Типи даних в програмуванні. Визначення змінної