Чому формат листа А4 має саме такий розмір (210 × 297 мм) (рос)



Форма́т папе́ру — стандартизований розмір аркуша (листа) паперу.

В різні часи в різних країнах було прийнято різні стандарти формату паперу. Наразі, поширені дві основні системи: міжнародний стандарт ISO 216 (описує формат серії А, і, зокрема, поширений формат А4 та споріднені серії B і C) і північноамериканський стандарт формату паперу, затверджений Американським національним інститутом стандартів (ANSI) в 1995 році.

Міжнародний стандарт розмірів аркушів, ISO 216, побудовано на основі німецького стандарту розмірів аркушів DIN 476. В стандарті ISO відношення ширини до довжини аркушу різних форматів однакове, та дорівнює квадратному кореню з двох, або приблизно 1 до 1,4142. Базовим форматом аркуша паперу є A0, площа якого дорівнює одному квадратному метру (1 м²). Кожен з наступних форматів аркушів A1, A2, A3, і т. д., має удвічі меншу площу за попередній. Найпоширеніші аркуші мають формат А4 (210 × 297 мм).
Основною перевагою цієї системи є її масштабування: якщо лист з співвідношенням сторін  ділити на дві рівні частини поперек довшої сторони, то співвідношення сторін отриманих аркушів буде також . Брошури можна робити складаючи навпіл аркуші попереднього, більшого розміру; наприклад, аркуші формату А4 згинають, аби отримати брошуру формату А5. Система дозволяє пропорційне масштабування з одного формату в інший — наприклад, збільшення формату А4 до А3, або зменшення з А3 до А4 на копіювальному приладі. Крім того, два аркуші формату А4 можуть бути зменшені й скопійовані на один аркуш без відрізання та без зайвих границь. Також не складно обчислювати вагу: стандартний аркуш А4 з щільністю паперу 80 г/м² важить 5 грамів (оскільки є 1/16 аркушу А0, площа якого дорівнює 1 м²), що дозволяє легко визначити вагу — і пов'язану вартість доставки — для відомої кількості аркушів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Азбука Морзе Українською

Python: Урок 4. Логічні вирази

Python: Урок 3. Типи даних в програмуванні. Визначення змінної